top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Zeleni krekeri (Green crackers)

Prije nekoliko tjedana sam objavila namaz od tune i ajvara. Na pladnju pored namaza su bili i ovi zeleni krekeri. Znam da nekima možda ne odgovara ta zelena boja, ali obzirom da su sastojci stvarno super odlučila sam ih podijeliti. Krekeri su super stvar, većinom služe kao idealna podloga za namaze i hladna predjela, no odlični su i bez ikakvih dodataka kao hrskava grickalica, snack u posudici za ručak, za piknik/izlet . Možda si mogao/la pretpostaviti, glavni sastojak ovih krekera je špinat.





Potrebno:

150 g svježeg ili smrznutog i odmrznutog špinata

180g pirovog bijelog brašna /glatkog brašna

1 žutanjak

55g maslaca ili ghee maslaca

1/2 žličice soli

45g gauda sira ili tvrdog sira npr. parmezan

po želji:

1/2 žličice mljevenog kima

1/2 žličice soli (volim roza himalajsku)


Priprema:

Pripremi lonac u kojemu ćeš skuhati špinat, u lonac dodaj oko 0.5 l vode čim voda zakipi u nju dodaj špinat i kuhaj oko 2 minute odnosno dok ne uvene. Kuhane listove zatim prebaci u posudu s hladnom vodom. Listove zatim procijedi u cijedilu, nastoj ga stisnuti tako da ukloniš višak vode . Ako ćeš koristiti odmrznuti špinat, svakako iscijedi vodu.

Ocijeđene listove prebaci u blender, miksaj dok ne dobiješ dok smjesa ne postane kašasta .

U većoj posudi pomiješaj suhe sastojke: brašno, kim, sol, gauda sir/parmezan.

Dodaj špinat i omekšali maslac. Rukama miješaj dok se dobro ne sjedine.

Zamotaj tijesto u foliju i stavi u hladnjak na 30 do 60 minuta. Zatim zagrij pećnicu na 200 ° C.

Tijesto prebaci na pobrašnjeno podlogu. Razvaljaj pomoću valjka neka bude tanko otprilike oko 1/2 cm, ja sam izrezivala krugove pomoću male čašice za žestoka pića, no ti možeš iskoristiti nož, rezač za pizzu, ili neke druge modle za krekere. Izrezane oblike prebaci na lim za pečenje koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Krekere ubaci u pećnicu i peci 18 do 20 minuta. Ako želiš da budu hrskaviji kao obični krekeri peci ih još 15-20 minuta na 150 °c .






41 views0 comments
bottom of page