top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Integralni tost-kruh (Whole wheat toast-bread)

Updated: Mar 6, 2020

Nastavljamo dalje s kruhom i pecivima :)


Ovo je moj najdraži kruh, radim ga skoro svaki drugi-treći dan, što reći osim da - neeeema tog tosta koji se može mjeriti s ovim domaćim :D Nema one gnjavaže kao kod kupovnog kruha kojemu se kora već drugi dan počne odvajati od sredine kruha, nema previše mrvljenja, šupljikav je, mekan - ma duuuuuuša :D I nema onu kiselost i miris kao što ga ima većina tosteva iz vrećice. Pospremiš li ga u kutiju za kruh biti će odličan i drugi dan nakon pečenja, pećeni kruh se može i zamrznuti pa samo podgrijati po potrebi.


Ne radim ga uvijek sa istim brašnom, nekad to bude integralno, nekad kukuruzna a nekad umješam više vrsta brašna ali pritom jako dobro pazim na omjer. Super je to što baš baš uvijek uvijek uuuvijek uspije :) Ja sam jako zadovoljna, i zbog toga ga želim podjeliti i ovdje. Možda se baš netko zainteresira za pečenje ovakvog kruha. Obzirom da je izrada vrlo jednostavna, mislim da bi to mogao biti jedan vrlo zanimljiv pothvat čak i za početnike ...


Probaj, zasući rukave, neće ti biti žao :)





Nutritivna vrijednost za cijelu količinu oko 500 g kruha - iznosi otprilike 2,124 kcal -

(UH- 402,2g, Proteini: 55,3g Masti: 35,4g)


Kruh se može narezati na cca. 15 (50g) porcija, svaka iznosi otprilike 142 kcal

(UH- 26,8g,Proteini: 3,7g, Masti 3,7g




Potrebno:


Uputa prije izrade : možeš isporbati razne omjere brašna ja sam ovdje mješala 3 vrste brašna za kruh -500 g= 250+125+125 možeš kombinirati samo 2 vrste = 250+250g,no, nećemo previše u matematiku, shvaćaš poantu. Dozvoljeno je sve, samo pripazi na to da mješaš teža brašna sa duplom količinom lakšeg- glatkog brašna,u suprotnom dobivaš kruh koji je previše težak i tvrd, ni malo lijepe teksture


250 g glatkog brašna

125g graham integralnog brašna

125g raženog brašna

7g instant kvasca (1 vrećica)

350ml toplog mlijeka (+ 100 ili 50 ml mlijeka/vode po potrebi)

25g maslaca nerezanog na kocke*uputa je dolje u nastavku

1 žličica soli

2 žličice šećera ( možš koristiti i med)

1 razmučeno jaje za premazivanje

dodatak po želji - 1 do 2 žlice - zobenih pahuljica, mljevenog maka,sezama,mljevenog lana, chia sjemenki, sjemenki bundeve...


*bilo bi idealno da je maslac narezan na kocke sobne temperature, ako je taman uzet iz frižidera možeš ga lagano zagrijati u mirkovalnoj no ne previše tako da i dalje ostane mekan ali u kockicama. (probala sam i sama dodavati potpuno otopljeni no shvatila sam da dobijem puno bolji kruh dok je još u komadićima :) )


Priprema:

Slična kao i kod recepta s kajzericama.


U manju posudu stavi toplo mlijeko, instant kvasac i šećer. Sve dobro promješaj te ostavi sa strane 5-10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

Za to vrijeme izvaži brašno, možeš ga i prosijati te ubaciti u veću posudu, dodaj sol i sve dobro promješaj. Zatim napravi udubinu u brašnu u koju češ kasnije dodati tekućinu.

Kada se kvasac aktivirao, sve zajedno ulij u posudu, vilicom mješaj i povezuj smjesu, po želji dodaj sjemenke. Kada je smjesa postala čvršća nastavi je mjesiti rukama zatim dodaj maslac i mjesi još 5- 10 minuta. Tijesto bi moralo biti glatko i kompaktno, a posuda i ruke bi ti trebale osatit čiste ne ljepljive i bez tragova brašna, ako je potrebno dodaj još mrvicuu brašna kako se tijesto nebi ljepilo za ruke, vodu dodavaj u slučaju da je razmiješeno tijesto jako tvrdo. Zamiješeno tijesto ostavi u posudi, prekrij krpom i te ostavi da se diže oko 30-45 minuta.


Kada je tijesto udvostručilo svoj volumen, prebaci ga u kalup za pečenje. Ostavi da se u kalupu diže još 30 minuta. Kruh premaži razmućenim jajetom, i po želji posipaj sa sjemenkama.

Peci ga na 200°c stupnjeva oko 30-45 minuta odnosno dok ne porumeni.





762 views0 comments
bottom of page