top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Salata od piletine, quinoe i povrća (Chicken salad with quinoa & veggies)


Koja je tvoja prva pomisao kada se spomene riječ salata ?

Kod nas je nekako uobičajeno da salatu više preferiraju žene, da se velika količina salate jede samo kada želimo „dotjerati“ liniju. Neki pak tvrde da se od salate „ne možeš pošteno najest!“, a ako se na poslu pojaviš sa zdjelicom salate koja sadrži quinou, e onda si tek pao/la s Marsa i garant' će ti netko postavit pitanje poput „Eee, a što ti je to?“ „Jel to fino?“ „Kak' se ti od toga možeš najest?“.


Ok, 'ajmo malo promijenit način na koji promatramo salatu...


Glavni cilj svakog obroka u danu bi trebao biti zadovoljenje potrebe tijela za mikronutrijentima, te osiguranje dugotrajne energije na poslu/putovanju/ treningu/ ...


Salata može biti izvrstan prilog, no danas kada imamo mnoštvo različitih namirnica na raspolaganju salatu možemo servirati i kao nutritivno vrijedan, ukusan i raznolik obrok. Salata ne može biti bezukusna ako se ona dobro pripremi i ako se u nju doda kvalitetan dressing. Uostalom, tko je rekao da se salata može može pripremati samo isključivo sa sirovim povrćem, naravno da povrće prethodno možeš pripremiti na grillu ili ga jednostavno skuhati, zapeči u pečnici ili na tavi. Salata je idealan izbor ako u svoju prehranu želiš uvrstiti još više povrća, žitarica, sjemenki, kvalitetnih proteina i nezasićenih masnoća.


I zato sam danas s guštom pripremila jednu vrlo vrlo jednostavnu a hranjivu salatu, dijelim je ovdje … Pa tko voli nek' izvoli :D








Nutritivna vrijednost po obroku iznosi otprilike oko 636 kcal

UH: 60,9g

Masti: 9,8 g

Proteini- 71,5 g



Za 1 porciju potrebno:

250g piletine

80g quinoe

1 mladi luk

4 cherry rajčice

20g kukuruza šećerca


Klasična marinada za piletinu:

2 žlice maslinovog ulja

½ žličice crvene paprike

½ žličice češnjaka u prahu

½ žličice soli

Vrh žličice papra

+ ½ žličice Vegeta Natur začina za piletinu (po želji, no onda nije potrebno dodavati i sol )


Dressing za salatu:

1 žlica jabučnog octa ili svježe ocijeđenog limunovog soka

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica vode

1/2 žličice Vegeta Natur začina za salatu

Ili papar i sol po ukusu



Priprema:


Piletinu možeš prethodno marinirati mješavinom začina po želji. Ukoliko imaš više vremena, najbolje bi bilo da pričekaš da se piletina izmarinira u začinima najmanje 30 minuta. Piletinu zapeci na tavi s obje strane dok se ne zarumeni. Ostavi neka se ohladi prije rezanja, meni je najbolja skroooz ohlađena, obično je pospremim u frižider blago ohlađenu i narežem na tanko tek dok se potpuno ohladi .


U veći lonac ubaci vodu i sol, pričekaj da voda provrije te dodaj kvinoju, smanji vatru te kuhaj 15-ak minuta. Makni s vatre i pusti da odstoji, poklopljeno, oko 5 minuta, ocijedi vodu te ju „razvodji“ vilicom, i ostavi neka se ohladi.

Povrće nareži na manje komade. Dressing dobro promiješaj vilicom u posebnoj zjdelici, trebao bi biti malo gušći. Prelij ga po salati.

Sve zajedno posluži u zdjelici. Na vrh možeš dodati svježe sjeckani peršin i sjemenke, po želji.


Dobar tek !



189 views0 comments
bottom of page