top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Punjene tortice od krumpira ( Stuffed potato cakes)

Jesi li ikad pripremao/la tortice od krumpira, ne ne mislim na polpete, mislim na male punjene tortice :) ?

Već mjesec dana škicam ove tortice, pronašla sam ih na jednom njemačkom blogu, a zatim i na pinterestu. Bile su mi toliko zanimljive na prvi pogled. A super mi je i to što se mogu puniti sa bilo čime - povrčem, gljivama, sirom, mesom. Probala sam ih sa mesom, i sa nadjevom od gljiva. Jedno je sigurno - baš su ukusne i ne toliko komplicirane za pripremu.

Ispod slike ću navesti recept za ovaj vanjski dio tortica koji se sastoji od krumpira, brašna i začina.

Punjenje/nadjev neka bude neko tvoje omiljeno, budi kreativan/na. Samo pazi da punjenje bude nešto gušće odnosno kompaktno kako se ne bi razišlo tijekom pečenja :)


Punjenje na slici sastoji se od - mljevenog mesa, sojinih ljuskica, crvene svježe paprike, koncentrata rajčice, začina.






Nutritivna vrijednost tortice od krumipra bez nadjeva po porciji iznosi oko 162kcal

UH: 32,5g

Masti: 1,4g

Proteini: 3,4g



Za 8-10 tortica potrebno:

1 kg krumpira, oguljenog i narezanog na kockice

100g bijelog pirovog brašna (možeš koristiti i glatko/oštro brašno, rižino ili neko drugo bezglutensko)

+ još 20 g za posip prije pečenja

sol, papar, malo muškatnog orašćića po ukusu

10 ml ulja


Priprema:

U veći lonac ubaci narezani krumpir, dodaj vruću vodu tako da prekrije krumpir. Kuhaj do vrenja, zatim smanji vatru i ostavi neka se kuha još 20-30 minuta odnosno dok ne omekša (ubodi vilicom tako da vidiš koliko je omekšao). Ocijedi, zgnječi pomoću gnječilice za krumpir, začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Ostavi da se smjesa ohladi do tad pripremi nadjev. Kada je nadjev gotov, vrijeme je da u krumpirovu smjesu ubaciš brašno . Uzmi žlicu tijesta i pomoću dlanova napravi 2 tanje pljeskavice . U sredinu prve pljeskavice dodaj oko žlicu nadjeva, a zatim gore stavi drugu pljeskavicu, još malo oblikuj dlanovima u okrugle tortice od krumpira, svaku torticu možeš uvaljati u brašno prije pečenja. Oblikuj sve ostale tortice na isti način. Pripremi tavu, nakapaj ju sa malo ulja. Kada se ulje zagrije polako dodavaj peci tortice od krumpira, neka se peku oko 2 minute sa svake strane ili do zlatno žute boje. Serviraj uz neki lagani umak od jogurta ili rajčice :)

43 views0 comments
bottom of page