top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Puding od riže sa dodatkom maka i limuna + preljev od borovnice(Lime-scented poppy-seed ricepudding)


Super jednostavan, sladak i brz obrok. Možeš ga pripremiti za doručak ili kao desert. Ovaj desert je inspiriran kolačem od maka i limuna koji često viđam po Pinterestu. Riža na mlijeku može biti odličan obrok koji će se svidjati i djeci i odraslima.


Ehh da i još nešto, moooolim te, pliiizzz, plizzz, za kuhanje riže obavezno koristi neki kvalitetan lonac od čelika, ili keramike, nikako onaj od emajla kako se riža ne bi zaljepila - "been there done that " i to barem 5 puta. Nema veze, uspjela sam to oribati svaki put nije to neki "big deal", no eto na meni je da te upozorim i da te poštedim.


Guštaaaj!











Nutritivna vrijednost po obroku iznosi otprilike 456 kcal

UH: 84,7g

Masti: 7,7 g

Proteini: 12,4 g





Za 2 porije potrebno:


100g riže (preporučujem okruglu rižu npr. Arborio, ili Basmati, Jasmin, te rižu dugog zrna, nemoj koristiti smeđu rižu) 500ml mlijeka 1-2 žlice smeđeg šećera/ agavinog sirupa/javorovog sirupa 2 žličice maka 1 žličica korice limuna

1 žličica ekstrakta vanilije vrh žličice soli


Za preljev od borovnice potrebno :


120g smrznutih borovnica

25g šećera/tekućeg sladila

1 žličica gustin

1 žlica vode

1 žličica limunovog soka



Priprema:

Ulij mlijeko u lonac i ostavi neka se zagrije na vatri oko 2 minute. Dodaj šećer i rižu. Kuhaj oko 7 minuta na srednje jakoj vatri dok se smjesa ne zakuha. Dodaj vaniliju i mak, zatim smanji vatru na sasvim lagani plamen. Pokrij poklopcem i kuhaj još 10 minuta. Kada se skuhalo, lonac ostavi sa strane.


Preljev možeš pripremiti na štednjaku ili u mikrovalnoj. Postupak je isti.


U lonac/šalicu ubaci borovnice, šećer i limunov sok, neka se sve zagrije (mikrovalna pećnica oko 1,5 minute, u loncu oko 3-5 minuta), borovnice možeš izdrobiti ili izmiksati štapnim mikserom ako želiš. Gustin pomiješaj sa vodom, smjesu dodaj u skuhane borovnice. Kuhaj uz povremeno miješanje u loncu ili minutu u mikrovalnoj dok se smjesa ne zgusne. Vrući preljev prelij preko rižinog pudinga. Desert možeš poslužiti odmah ili ga pospremiti u frižider pa poslužiti kada se dobro ohladi.





42 views0 comments
bottom of page