top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Kerm juha od cvjetače i krumpira (Cauliflower potato creamy soup)





Hoće li se povrće brže skuhati ako dodaš sol u vodu?



Uvriježeno je mišljenje da sol povisuje temperaturu i ubrzavaa kuhanje.


Sol povisuje temperaturu kuhanja vode u zaista maloj količini (manja od 1 ° c ), te to ne znaći da će se voda prije skuhati ako se slana.


Voda i sol te ostali minerali u kuhanju imaju i druge važne učinke. Biljne stanice imaju "krute stijenke" sačinjene od žilavog lignina i celuloznih vlakna, ti im materijali služe kako bi se biljke držale uspravno.


Kuhanje omekšava ta drvenasta vlakana te ih čini mekšim, no prije djelovanja same vrućine iz štednjaka, potrebno je otopiti ta kemijska "ljepila" (pekin i celulozu) koji spajaju biljne stanice zajedno.


Kiselost, razina soli i količina minerala u vodi za kuhanje može ili ojačati ili oslabiti molekularne veze koje ih drže jako zaljepljene.


Sol razdvaja pramenove pektina koji tom ljepilu daju poptpunost. Natrij u soli narušava veze između molekule pektina, te će se zbog toga slano povrće doista brže skuhati nego neslano.


(Iz knjige "The science of cooking" autora Dr. Stuarta Farrimonda)











Nutritivna vrijednost za 1 porciju juhe iznosi oko 162 kcal

UH: 19 g

Masti: 7,4 g

Proteini-6,5 g



Za 4 osobe potrebno:

200g krumpira

400g svježeg/zamrznutog karfiola

Oko 500ml vode za kuhanje povrća

50g luka

1 češanj češnjaka

600ml mlijeka/vode ( ja koristim pola pola )

1 puna žličica soli

Malo papra

1 žličica gustina

100 ml vrhnja za kuhanje

Dodaci : sol, papar, ulje, chilli, sjemenke sezama


Priprema:

U veći lonac ubaci vodu, sol, pričekaj da voda provrije te dodaj svo povrće narezano na manje komade, potom smanji vatru i poklopit, kuhajt 15-20 minuta odnosno dok povrće ne omekša. Kada se povrće skuhalo pažljivo ga ocijedi. Vodu u kojoj se kuhalo povrće sačuvaj za neko drugo jelo, neka ti posluži kao temeljac. U lonac u kojem je ocijeđeno povrće dodaj 600 ml mlijeka/ vode. Štapnim mikserom dobro izmiksaj povrće kako bi dobio/la gustu juhu. Na kraju dodajt vrhnje. Ponovno upali vatru te kuhaj još 2-3 minute, ako želiš dodatno zgusnuti juhu najbolje je to napraviti sa gustinom (pomiješaj 1 punu žličicu gustina sa 2-3 žlice vode) budući da je krumpir odličan za zgušnjavanje možda nije potrebno dodavati ništa, sve ovisi što više voliš- jako gustu ili manje gustu juhu , na kraju dodaj začine i sol po želji :)

Juhu možeš servirati na način da na vrh dodaš malo sjemenki sezama, chilli ljuskice, prošaraj ju sa malo maslinovog/sezamovog ulja, suhi peršin ili aromatizirani kruton odnosno kockice prepečenog kruha.

.





15 views0 comments
bottom of page