top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Krem juha od krumpira i zelene leće (Creamy potato-green lentil soup)

Krumpir je zaista odlično povrće, možemo ga jesti na stooo naćina, idealan je u svim mogućim oblicima. Malo je reći da ga božavam. Osim što je jeftin i ukusan, savršen je spasilac za prezasoljena jela. Mislim da sam ga dovoljno nahvalila. Sad je vrijeme da ti predstavim jedan jednostavan recept. Povrće i mahunarke jedem zbilja jako jako često skoro svaki drugi-treći dan. Najjednostavnije mi je napraviti jedan solidan čušpajz u koji utrpam razno povrće i mahunarke. Sa njima je kvalitetan, nutritivno bogat obrok zagarantiran. No jasno, ne mogu svaki tjedan jesti istu hranu. Volim promjene u jelovniku, volim da nije dosadnjikavo, uvijek dodam barem nešto drugačije. Slažeš li se s time ? Mislimmm da si i ti poput mene... jer inače ne bi bila/bio ovdje :D


Pod promjenom mislim - u samo par pritisaka štapnim mikserom i povrće koje bi inače išlo u čušpajz za čas pretvorim u aromatičnu krem juhu. Ranije sam objavila nešto slično -juhu od crvene leće i batata. No ova je po meni još jednostavnija, i mislim da ove namirnice većina ima u svojoj kuhinji. Ako baš i nemaš leću, dozvoljeno je kombinirati i druge mahunarke, grehorice, probaj to učiniti sa graškom, nekim vrstama graha, slanutkom ili slično.



Recept i nutritivna vrijednost se nalaze ispod fotografija







Nutritivna vrijednost se odnosi na 1 porciju (ukupna količina je dovoljna za 7 porcija )

177 kcal

UH:24,8g

Masti: 5,7g

Proteini: 7,8g





Potrebno:

700g krumpira

150g leće

100g luka

2 žlice ulja

3 češnja češnjaka

150ml vrhnja za kuhanje (10%m.m.)

700 ml vode

2 žličice soli

Začini po potrebi- vegeta, kurkuma, mažuran, bosiljak, papar, đumbir u prahu.

Malo sjemenki za posip po vrhu


*ja sam dodala svaki od gore navedenih zaćina, no ne treba pretjerivati. Svaki put kušaj pa dodaj više tako da neki od njih ne bi prevladao, Đumbir se po meni ovdje baš super uklopio, dodala sam ga samo mrvicu jer je tu i papar tako da se osjeća blaga ljutina koju baš volim :) .



Priprema:

Prvo pripremi povrće - krumpir nareži na kockice, sitno nasjeckaj luk i češnjak, leću operi pod mlazom vode.

Neka se lonac u kojem ćeš kuhati juhu lagano zagrijava na peći oko pola minute. Kada je zagrijan u njega ubaci ulje te sjeckani luk i češnjak. Ostavi neka se sve lagano prži minutu dvije dok ne požuti.

Dodaj sve ostalo - krumpir 🥔 , leću te sve prelij sa vodom. Voda mora prekriti svo povrće u loncu. Ostavi neka se kuha na laganoj vatri ,poklopljeno ,oko 30 minuta. Leća se kuha nešto duže od krumpira, slobodno kušaj tako da provjeriš da li je omekšala. Dodaj još vode tijekom kuhanja ukoliko je potrebno.

Kada je sve oekšalo vrijeme je za mmmiksanje. Štapnim mikserom sve dobro izmiksaj (možeš koristiti i blender) kzatim ponovno sve vrati na vatru dodaj, vrhnje za kuhanje, začine te kuhaj još minutu dvije.


Naravno i ovdje vrijedi isto budi mali chef daj ovoj juhi neki svoj "touch" i nabaci neku zgodnu dekoraciju preprži-tostiraj sjemenke na suhoj tavi te ih posipaj po vrhu, kapni malo ulja, sjeckanog peršina ili par lisića ukrasnog peršina i posluži ☺️







304 views0 comments
bottom of page