top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Energetske pločice (energy bars)

Updated: Nov 4, 2020

Vjerovao/la ili ne ali ovo na slici su pločice napravljene prije 2 tjedna 🙈🙊.


Pločice stvarno nikad ne kupujem, jednostavno mi se ne troši 15-20 kn za jednu kvalitetniju raw pločicu, ovakve "domaće" su mi puno draže, uz to duže traju i slažem ih po ukusu, a ove namirnice uvijek imam kod kuće.






Nutritivna vrijednost po pločici (ukupno oko 10 komada) iznosi oko 224 kcal

UH- 17,1g

Masti- 15,7g

Proteini- 4,2g


Potrebno:

1 paketić (200g ) datulja s košticom

50g kokosovog ulja/masti

30g grožđica

20g mljevenog lana

20g sezama

20g kokosovih mrvica

30g sjemenki bundeve

30g suncokretovih sjemenki

2 žlice chia sjemenki

30g oraha

30g lješnjaka


Kokosove mrvice za posipavanje po želji


*Slobodno napravi i čokoladnu verziju, dodaj kakao ili otopljenu tamnu čokoladu, umjesto grožđica možeš dodati brusnice, suhe marelice, smokve, šljive ili što god već voliš.


Priprema:


Datulje očisti od koštica, staviti ih u posudu zajedno sa grožđicama te ih preliti kipućom vodom, vode nek ne bude previše, tek toliko da prekrije sadržaj, sve skupa ostaviti neka se namače barem 30 min. Sjemenke pripremi, dio ili polovicu sjemenki i orašastih plodova samelji u blenderu, ostatak stavi sa strane. Kokosovo ulje rastopi, datulje i grožđice prebaci u blender, dobro izmiksaj, trebao/la bi dobiti gustu pastu, u to dodaj kokosovo ulje, miksaj još malo i na kraju umiješaj mljevene i ne mljevene sjemenke i orašaste plodove. Miksaj toliko da se sve poveže. Masu prebaci u kalup/posudu obložen plastičnom folijom, ravnomjerno poravnaj i posipaj kokosom. Stavi na hladno. Reži ih nožem u obliku dužih pločica. Možeš ih držati u frižideru u oiklopljenoj posudi, nisu kvarljive tako da ih slobodno možeš držati po 2-3 tjedna.

32 views0 comments
bottom of page