top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Domaća juha sa heljdinom kašom (Homemade buckwheat soup )

Rijetko se dogodi da pojedem neku juhu iz vrećice. Uvijek mi je draže skuhati neku domaću, pa makar u nju ubacila samo jednu vrstu povrća. Kako sam došla na ideju da skuham baš ovakvu juhu?


Ja inače volim pratiti novitete raznih domaćih/stranih proizvođača na našem tržištu. Prateći njih često i sama dobijem inspiraciju za nova jela. Ovakvu sličnu juhu sam nedavno primijetila u ponudi Podravke. Ono što ja volim napraviti kada vidim takve neke nove proizvode je to da pročitam sastav, ponekad ih i isprobam te se i sama potrudim pripremti nešto slično u svojoj kuhinji.








Nutritivna vrijednost za porciju juhe iznosi otprilike 212kcal

UH: 35,7g

Masti: 5,2g

Proteini: 7,8g



Za 3 porcije potrebno:

12g maslinovog/kokosovog ulja

80g luka

130g naribane mrkve

1 povrtna kocka (10g)

1,5 l vode

50g heljdine kaše

50g crvene leće

50g narezanih šampinjona

15g kukuruznog škroba - gussnela (gustin)

5g oštrog brašna

Sol, papar, začini po želji


Priprema:

U zagrijani lonac ubaci ulje te sjeckani luk. Neka se luk lagano prži minutu dvije dok ne požuti. Dodaj naribanu mrkvu i gljive, lagano ih posoli te ostavi neka se kuhaju na laganoj vatri minutu dvije kako bi pustili vodu. Pripremi heljdu, operi je pod mlazom vode te ubaci u lonac, isti postupak ponovi i sa crvenom lećom. U lonac zatim dodaj vruću vodu, voda bi morala prekriti svo povrće u loncu. Ubaci i povrtnu kocku. Ostavi neka se sve kuha na laganoj vatri ,poklopljeno oko 20-25 minuta. Heljdi i leći je potrebno oko 15-20 min kuhanja, no ipak povremeno promiješaj juhu te po potrebi dodaj malo vode ukoliko je isparila. Slobodno kušaj tako da provjeriš da li je leća/heljda omekšala. Kada se sve skuhalo, vrijeme je za zgušnjavanje juhe. U posebnoj šalici pomiješaj vodu gustin i brašno, trebali bi se spojiti u gustu smjesu. Smjesu ulij u juhu ponovno sve dobro promiješaj, kuhaj minutu do dvije dok se ne počne zgušnjavati, kušaj, dodaj začine po potrebi. Juha je gotova, serviraj ju u zdjelice, po vrhu posipaj malo sjemenki sezama/buče/suncokreta.


42 views0 comments
bottom of page