top of page
  • Writer's pictureMmmikser

Mekane kajzerice od graham brašna (Graham Kaiser rolls)

Updated: Mar 6, 2020

Vjerujem da si već upoznat/a sa ovim preslatkim pecivom. Kejzerica je zbilja jako popularna, mislim da nema te pekare koja je nema u svojim pekarskim košaricama. Ime je dobila po četvrtastom zareznom ukrasu u obliku križa na vrhu koji podsjeća na carsku krunu (njem. Kaiser = car). Podrijetlom je iz Austrije, njen oblik je poznat već više od 200 godina.


Rolice su savršene za pripremu prenapunjenih sendviča, uz razne slane ili slatke namaze i slično. Ako ih posipaš sezamovim ili makovim sjemenkama dobit ćeš autentični "artisan bakery" izgled peciva - ili peciva iz obrtničkih pekarnica.


Peciva su vrlo okusna i mekana, ja sam eksperimentirala sa brašnom pa sam u omjeru 1:1 pomiješala graham brašno i bijelo glatko brašno. Dopušteno je i eksperimentiranje sa ostalima :) A ovo je rezultat ... Recept te čeka dolje ispod slike :)







Nutritivna vrijednost po kajzerici iznosi oko 130 kcal

UH: 23,5g

Masti: 2,5g

Proteini: 3,8g


Potrebno : (za 9 manjih kajzerica, slobodno duplaj količinu):

125g graham brašna (koristila sam Podravkino)

125g glatkog brašna

1 (ne u vrh puna )žlica smeđeg šećera

1 (ne u vrh puna) žličica soli

1 žličica instant kvasca

200 ml toplog mlijeka

15 g maslaca- blago rastopljenog***

1 jaje za premazivanje

sezam i mak za posipavanje



***bilo bi idealno da je maslac sobne temperature, no ako češ ga zagrijavati najbolje bi bilo da ga lagano zagriješ u mirkovalnoj no ne previše tako da i dalje ostane mekan ali u kockicama. (probala sam i sama dodavati potpuno otopljeni no bolje je dok je još u komadićima dobiju se puno bolja peciva :) )

Priprema:

U manju posudu stavi toplo mlijeko, instant kvasac i šećer. Sve dobro promiješaj te ostavi sa strane 5-10 minuta tako da se kvasac aktivira.


Za to vrijeme izvaži brašno, možeš ga i prosijati te ubaciti u veću posudu, dodaj sol i sve dobro promiješaj. Zatim napravi udubinu u brašnu u koju češ kasnije dodati tekućinu.


Kada se kvasac aktivirao, sve zajedno ulij u posudu, vilicom mješaj i povezuj smjesu. Kada je smjesa postala čvršća nastavi je mjesiti rukama, dodaj maslac i mjesi 5- 10 minuta. Tijesto bi moralo biti glatko i kompaktno, a posuda i ruke bi ti trebale osatit čiste ne ljepljive i bez tragobva brašna, ako je potrebno dodaj još mrvicuu brašna kako se tijesto nebi ljepilo za ruke. Zamiješeno tijesto ostavi u posudi, prekrij krpom i te ostavi da se diže oko 30-45 minuta :) Kada se diglo, vagom mjeri po 50 g tijesta i radi loptice, ili ih oblikuj na neki od načina sa slika ↓ispod.


Ostavi da se dižu još 30 minuta. Ako imaš modlu za kajzerice upotrijebi ju prije samog pečenja, nikako ne prije dizanja jer će linije nestati. Modlu utisni u svaku lopticu tijesta. Svaku lopticu premaži razmućenim jajetom i posipaj sa sjemenkama sezaama ili maka. Peci na 200°c stupnjeva oko 30 minuta odnosno dok ne porumene.




Način oblikovanja:


A ovdje je i kratak video koji sam pronašla a mogao bi pomoći >>OBLIKOVANJE KAJZERICA << :)







401 views0 comments
bottom of page